Bedankt voor uw interesse in het GreenBrain project. Wij, onderzoekers van de Universiteit Hasselt, starten een onderzoek naar of groene omgeving de levensvreugde en -kwaliteit van kinderen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar beïnvloedt. Dat doen we om het beleid te ondersteunen in het vergroenen van de thuis- en schoolomgeving van kinderen.
Hiervoor zijn we nog op zoek naar scholen die wensen deel te nemen. Zijn jullie de school die we zoeken? Meld uw interesse dan via ons aanmeldformulier:
https://uhasselt.qualtrics.com/jfe/form/SV_29u7DzrkdShEjnE
Vervolgens zal een onderzoeker contact met u opnemen. U kan ook, indien gewenst, via het aanmeldformulier een online afspraak met een onderzoeker inplannen. U bent vrij om op elk moment uit het onderzoek te stappen, zonder verdere verplichtingen.
Meer informatie over het GreenBrain project vindt u in onderstaande video. De uitgeschreven versie kan u ook hier downloaden.
Vervolgens zullen de onderzoekers u een pakket per post sturen. Dit pakket bevat informatieformulieren voor ouders en een zadenmix voor bloemen als bedankje. Deze mix kan met de deelnemende klassen geplant worden op de speelplaats om de diversiteit te verhogen. Per klas wordt 1m² aan zadenmix voorzien. Bovendien krijgt elke leerkracht een stappenplan voor het planten van de bloemen en een identificatiekaart met de afbeeldingen en benamingen van alle bloemen. Het planten van de bloemen is geen onderdeel van het onderzoek en u bent vrij om als school te beslissen wat u met de zaden zal doen. Alle bloemen werden door het antigifcentrum als veilig gemarkeerd voor explorerende kinderen. Het informatieformulier, het stappenplan en de identificatiekaart kan u ook hier downloaden.
Het is voor ons van groot belang dat kinderen goed geïnformeerd worden voordat ze besluiten deel te nemen aan het onderzoek. Elk kind is dan ook vrij om te beslissen of hij/zij wenst deel te nemen. Daarom wordt op de dag van het oudercontact een kort filmpje getoond in de klas, waarin het onderzoek geïntroduceerd wordt. Hieronder vindt u een suggestie voor de introductie van het onderzoek door de leerkracht in de klas. U bent als leerkracht echter vrij om hier uw eigen creatieve benadering aan toe te voegen. Wij hebben namelijk gemerkt dat de spontaniteit en het enthousiasme van de leerkracht een grote invloed heeft op het aantal kinderen dat uiteindelijk besluit deel te nemen.
Suggestie:
De leerkracht vertelt de leerlingen dat ze recht moeten gaan staan indien een bepaalde stelling op hun van toepassing is. Voor elke stelling gaan alle leerlingen terug zitten. De leerkracht leest de volgende stellingen:
1. Ik heb in de afgelopen week thuis in de tuin gespeeld.
2. Ik heb in de afgelopen week buiten in de natuur gesport.
3. Ik heb al eens met de jeugdbeweging een bosspel gespeeld.
4. Ik ben in de afgelopen maand naar een park geweest.
5. Ik ben al eens gaan kamperen in de natuur.
6. Ik heb in de afgelopen maand een wandeling gemaakt in de natuur.
7. Ik heb op weg naar school een boom gezien.
Natuur is overal aanwezig en ook de leerlingen komen er regelmatig mee in contact. Vertel dat jullie school deelneemt aan een onderzoek dat kijkt naar de waarde van groene omgeving voor kinderen. Bekijk vervolgens het filmpje waarin op niveau van de kinderen wordt uitgelegd waar het onderzoek over gaat en wat deelname aan het onderzoek inhoudt.
Aan het einde van elk oudercontact meldt de leerkracht kort dat de school deelneemt aan het onderzoek. Daarna geeft hij/zij een informatiebriefje aan de ouders mee naar huis. Ouders kunnen vervolgens toestemming geven voor de deelname van hun kind en vullen thuis een korte online vragenlijst in. Alle verstrekte gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Hieronder vindt u een suggestie voor de introductie van het onderzoek aan de ouders. U bent als leerkracht echter vrij om hier uw eigen creatieve benadering aan toe te voegen. Wij hebben namelijk gemerkt dat de spontaniteit en het enthousiasme van de leerkracht een grote invloed heeft op het aantal ouders dat uiteindelijk besluit deel te nemen. Verder kan u hier ook het informatieformulier voor ouders downloaden.
Suggestie: Veder nemen wij met [naam klas] ook deel aan een onderzoek van de Universiteit van Hasselt. Het onderzoek gaat over de waarde van groene omgeving voor kinderen. Meer informatie over het onderzoek vinden jullie door de QR-code te scannen of naar de GreenBrain website te gaan. Indien [naam kind] van jullie mag deelnemen aan het onderzoek moeten jullie ook via diezelfde website toestemming geven en kort een vragenlijst voor ouders invullen. Vervolgens zal [naam kind] tweemaal een vragenlijst invullen in de klas. Eentje over groene omgeving en levenstevredenheid en -kwaliteit en eentje over persoonlijkheid. Indien alle vragenlijsten worden ingevuld zal u ook de resultaten van de persoonlijkheidstest van [naam kind] ontvangen van de onderzoekers indien u dat wenst.
We vragen u om enkele dagen na het oudercontact nog een reminder te delen via het online communicatieplatform van de school. Een voorbeeld mail kan u ook hier downloaden.
De onderzoeker zal de communicatieverantwoordelijke een lijst bezorgen met de leerlingen die mogen deelnemen aan de studie. Deze leerlingen vullen tweemaal een vragenlijst in de klas in. Tussen de eerste en tweede vragenlijst zit minimaal 1 dag en maximaal 2 weken. Afwijken kan, mits overleg met de onderzoekers. Voor de leerlingen die niet mogen deelnemen is er een vervangopdracht voorzien. Via onderstaande knoppen kan u de vragenlijsten en vervangopdrachten raadplegen. De makkelijkste manier om leerlingen de vragenlijst te laten openen is echter door ze zelf naar de GreenBrain website te laten surfen. Daar klikken ze op “ik ben leerling” en vervolgens verwijzen we leerlingen door naar de juiste pagina aan de hand van enkele vragen.